AKTUELLT

AKTUELLT
THE SOUND OF MUSIC - premiär den 28 augusti på Kulturhuset Stadsteatern

BIOGRAFIVälkommen till min blogg!

Jag är musikalartist, ett yrke jag haft fokuset inställt på sen barnsben. Musikintresset kom först. Pappa var pianist och jag sattes tidigt vid pianot, men fick ingen styrning på det där. Jag var för otålig, ville alltid spela för svåra stycken, men orkade aldrig öva. Blev fruktansvärt nervös när jag skulle spela upp, spelade fel och skämdes. 
ABBA gav sånglusten. Jag sjöng rent och rytmiskt, men rösten var ynkligt liten och jag blev skräckslagen om någon bad mig sjunga inför andra. Jag vågade inte gå med i teatergruppen på Vår Teater för jag var livrädd för att behöva improvisera. Jag tyckte att det mesta var livsfarligt när jag var liten och levde i min fantasi. Det blev jazzbalett, alla gör samma i grupp. När jag hittade "Annie Get Your Gun" och "West Side Story" i mina föräldrars skivsamling hittade jag en väg förbi den där rädslan och blygsen. I musikalen fanns musiken som en motor för gestaltandet och jag fick vara någon annan när jag sjöng.


Jag växte upp på söder i Stockholm i en familj där många haft ett förflutet i underhållningsbranchen. Morfar Arne Hedenö sjöng operett och gjorde många "förste älskare-roller" bl a på Stora Teatern i Göteborg. Mormor Kate Thunman var skådespelerska, komedienn, ibland på film, men främst på revyscenerna och ständigt på turné. Mamma Berit Hedenö gick Operans balettelevskola och försörjde sig som dansös och revyaktris i unga år tills hon träffade min pappa Nils Edstam. Nils jobbade som kapellmästare för Casinorevyn i Stockholm och (kuriosa) är den som en gång på 30-talet ska ha myntat uttrycket "att stå med skägget i brevlådan" - respekt! Men allt det där var långt före jag var påtänkt. 

Själv gick jag Adolf Fredriks musikskola från fyran till nian med körsång på schemat sju timmar i veckan. Jag fortsatte att dansa, showdans på Lasse Kühlers showskola. På gymnasiet Östra Real hade man som tradition att sätta upp en musikal varje termin och min musikaldebut blev som dansare i "En Ond Saga" skriven av Wille Crafoord. Terminen därpå fick jag rollen som
"Anita" i '"West Side Story". Kommer ihåg audition i musiksalen. Jag var inte nervös, rollen hade väntat på att få komma ut sen jag var åtta. Efter gymnasiet prövade jag på en termin på Teaterverkstan, men trivdes inte och började istället ta lektioner för skådespelerskan Öllegård Wellton-Hell. Vi jobbade med Strindberg, Kent Andersson, Tennessee Williams och läste sagor.  

1990 kom jag in på Balettakademiens treåriga musikalutbildning i Göteborg och direkt därefter på Teater och Operahögskolan i samma stad. Vi var första kullen musikalartister som utexaminerades därifrån, jag, Göran Frölén och Fredrik Lycke. 

Mitt första jobb blev rollen "Eponine" i "Les Misérables" på Värmlandsoperan och sen dess har det rullat på. Jag har haft privilegiet att få gestalta väldigt olika karaktärer och sluppit att hamna i ett fack. Den roligaste och mest utmanande roll jag tilldelats måste nog vara "Fosca" i Stephen Sondheims "Passion". Andra favoriter är "Eliza" i "My Fair Lady", "Häxan" i "Into The Woods", "Belle" i "Skönheten och Odjuret", "Lola" i "I afton: Lola Blau" och så "Eponine", förstås! Henne fick jag glädjen att gestalta i tre uppsättningar under fem år. 

Nu vet du lite mer om mig.

Här på bloggen skriver jag diskontinuerligt om livet på teatern och lite bredvid. I menyn till vänster hittar du aktuella föreställningar och färdigspelade. Tryck på affisch-bilderna för rollistor, bilder och minnen!


KÖRINSATSER

Populära inlägg