7 dec. 2014

Time to Tonja!

Eftersom Åsa Fång har ett konsert-gig i Örebro ikväll så ska jag hoppa in i rollen som Doktor Zjivagos hustru Tonja. Det är bara några minuter kvar till föreställningsstart och ikväll har vi sex(!) inhopp i Zjivago. Det är premiär för mig och min understudy Linda, de andra fyra har vanan inne.

Jag gick till teatern lite extra tidigt för att snabbspola mina scenerier tillsammans med regi-assistenten och har sjungit några sångstarter tillsammans med orkestern på soundchecken. Det gick bra! Omöjligt att veta hur det känns sen i skarpt läge. Det blir så annorlunda när ljuset kommer på och en helt annan ljudupplevelse när publiken fyller och vadderar rummet. Då gäller det att inte låta sig påverkas för mycket av det, utan framförallt sjunga som man planerat.

Det mesta arbetet inför ett inhopp gör man själv hemma med en dvd som stöd. Sen har vi några dagar efter premiären då regiassistenten repeterar med alla som har understudy-uppgifter på sal. Jag har aldrig gjort något helt genomdrag av föreställningen som Tonja, har aldrig gjort klädbytena och vissa medspelare kommer jag att möta för första gången i sina roller nu. Så brukar det nästan alltid vara. Spännande och roligt att få uppleva föreställningen från ett annat perspektiv för en kväll!